Muro arrenca ‘Sant Antoni 2018’

10-January-2018
L’Ajuntament de Muro donarà per iniciades les festes de Sant Antoni 2018 després de la tradicional ‘penjada de penons’ que es celebrarà el pròxim dissabte 13 de gener, una tradició que es realitza any rere any abans de la festivitat del sant protector dels animals i del conror. Enguany aquest acte comptarà amb els Xeremiers de Muro Es Reguinyol i l’escola de música tradicional La Xafigà de Muro (Alacant), ambdós pobles agermanats.

El batle de Muro, Martí Fornés, ha posat de relleu la importància d’aquestes festes per al poble i tots els seus habitants “és una festa nostra, que caracteritza el nostre talant i el nostre sentiment comú com a poble. Dies per passar amb la família i els amics i per obrir les nostres portes a tota Mallorca, a tots aquells que vulguin venir a Muro a viure la festa amb nosaltres”.

Fornés ha recordat com Sant Antoni de Viana arriba amb el solstici d’hivern i “ens convida a reviure, un any més, la nit màgica al costat del foc, les cançons tradicionals, els sons de les ximbombes i xeremies, el vi, la torrada de sobrassada i botifarró, els focs artificials i, sobretot, l’estol de dimonis desenfreïts”.

Per la seva banda, el regidor de Festes, Juan José Aguiló, ha destacat el plat principal de les festes, les tradicionals i multitudinàries beneïdes, que “constitueixen el punt més àlgid de la festa, tant pel que fa a la gran participació ciutadana com per la creativitat de les carrosses esplèndides i monumentals i les comparses ben avingudes i treballades que hi participen”.

“Les nostres beneïdes són les més conegudes i arrelades de tota Mallorca, són molts els visitants que arriben de tots els punts de l’illa per gaudir de la nostra festa més emblemàtica, i molts veïnats que any rere any volen sortir al carrer a desfilar amb els animals que han de ser beneïts o damunt dels típics carros enramellats. Tot un espectacle de llum, color i tradició que ens fa pensar que venim d’un poble dedicat al camp i a la pagesia”.

Així mateix, el programa d’actes de les festes compta amb un gran nombre d’activitats culturals com ara presentacions de llibres i conferències. De fet, el programa s’enceta amb la presentació del IV Plec de ca s’Artiller, un monogràfic de l’autor Miquel Àngel Tortell Frontera sobre: ‘El conreu de l’arròs i l’explotació de l’Albufera de Muro i Sa Pobla’.

Com elements fonamentals de la festa murera, també hi ha activitats per als més petits com; tallers de màscares de dimonis, contacontes, taller de caparrots, el tradicional Correfoc a més dels Cercaviles, concerts, torrades populars, música tradicional i folklòrica, i els concursos de carrosses, o de foguerons, que compten amb premis ben substanciosos.

En definitiva, i com assegura el regidor de Cultura de Muro, Miquel Porquer, "un ampli ventall de possibilitats culturals que mostren la riquesa ancestral d’un poble que honra Sant Antoni com un element vertebrador de les seves arrels amb les generacions vinents”.