Sant Antoni Abat

Dins el mateix mes de gener i just una setmana després de donar per finalitzades les festes de Nadal i Reis, arriba la festivitat de Sant Antoni, amb tot un ventall d'activitats d'oci, bauxa, cultura i entreteniment.

Aquesta activitat sol donar el ‘atsus’ a les festes de Sant Antoni i la trobada sol celebrar-se el diumenge abans de Sant Antoni (17 de gener).

El 16 de gener, Muro viu la revetlla de Sant Antoni, una revetlla on el fred de gener juntament amb els foguerons per escalfar-se són uns dels protagonistes, no obstant això, Sant Antoni es considera una de les festivitats més importants del nostre municipi i la revetlla, es caracteritza pel gran nombre de foguerons i d'actuacions que hi ha durant tot el vespre fins ben entrada la matinada.

La revetlla, comença amb el ball dels dimonis i Sant Antoni que es fa a l'horabaixa del 16 de gener (malgrat caigui entre setmana) el ball es fa davant l’esplanada de l'Ajuntament; acte seguit es dóna peu a l'encesa dels foguerons amb un espectacular correfoc que fa prendre tot el poble de llum i color.

La majoria de carrers, fan el seus foguerons i esdevenen, un punt de trobada d'amics i familiars on la gent sopa de torrada de llonganissa i botifarró i espinagades, un bon glop de vi... i la ximbomba que sona.

I després del sopar, donam pas a la revetlla, un vespre amb festa a 3 places. distintes i per a tots els gusts; així doncs, a l’esplanada davant l'Ajuntament, trobareu el ball de bot, a la Plaça de la tercera edat, les orquestres i el ball de saló i a la Plaça de Sant Martí la festa que  es perllonga més, que és la festa del jovent.

El 17 de gener, Sant Antoni Abat,patró dels animalets i un referent dins el poble de Muro, conegut i projectat a tot Mallorca per les seves beneïdes.

 Aquestes festes un temps reflectien l'esperit d'una societat bàsicament agrària

Les Beneïdes de Sant Antoni, comencen a les 15,30h i sempre es celebren el 17, malgrat sigui entre setmana.

La festivitat comença amb una gran desfilada d'animals on no hi poden faltar les ovelles ni els cavalls.

Petits i grans es vesteixen de pagesos i pageses i porten els seus animalets a beneir; cans, moixos, canaris, caderneres, conills… i després de la benedicció dels animals, és dóna pas a la desfilada de carrosses; una desfilada que oscil·la a més d’ una dotzena de carrosses, distribuïdes en dues categories.

Categoria TRADICIONAL (temes agrícoles i ramaderes, de caire religiós,com per exemple estampes de la vida de sant Antoni; escenes tradicionals de Muro en particular i de Mallorca en general  i  la categoria LLIURE.

A les beneïdes es reparteixen més de 12.000 € repartits en 14 premis per categoria i un primer premi per categoria de 1.500 €.